22 Mayıs 2013 Çarşamba

Tallinn, ESTONYA

Yazan: Kaan Ünal


MSC Magnifica gemimiz sabah saatlerinde Tallinn limanına yanaşıyor. Eski Şehir (Old Town) yürüme mesafesinde olduğu için herhangi bir araca binmeden ulaşabilirsiniz.
Fat Margarate's Tower ve Great Coastal Gate eski şehre giriş kapılarından biri. Burada ayrıca bir Denizcilik Müzesi bulunuyor.
Town Hall Meydanı'na ulaştığınızda yerel giysilerle restoran ve cafelere müşteri çekmeye çalışan bayanlar ve kalabalık bir turist grubu sizi karşılıyor.
Town Hall Meydanı'nda hediyelik eşya satan bir açık pazar mevcut.
Yine bu meydanda yer alan Tallinn Belediye Binası.
Town Hall Meydanı'nın bu köşesinde Avrupa'nın en eski eczanesi yer alıyor. 1422'den beri çalışan bu eczanenin içini mutlaka gezin.
Eski Şehri gezmek için bu turist trenini de tercih edebilirsiniz. Tren biraz çocuklu ailelere hitap etse de çocuksuz turistler de biniyor.
Tallinn'i yukarıdan görmek için gözlem platformlarına doğru çıkıyoruz. Yolda Ortaçağ kostümleriyle badem kavurması satan tezgahlardan değişik ürünlerin tadına bakabilirsiniz.
1. gözlem platformunda Tallinn'i ve Baltık Denizi'ni yukarıdan görmek mümkün.
Bu da 2. gözlem platformundan bir görünüm. Buradan Eski Şehri çevreleyen surları ve kuleleri görebilirsiniz.
Tekrar aşağıya iniyoruz. St. Catherine Geçidi Ortaçağda yaşıyormuşsunuz hissi veren dar bir sokak. Mutlaka görülmeli.
Olde Hansa, Tallinn'de ren geyiği eti yiyebileceğiniz restoranlardan biri. Restoran çalışanları bu şekilde müşteri çekmeye çalışıyorlar.
Yorulduysanız 3 tekerlekli bisiklet taksilere binebilirsiniz. 
Viru Kapısı Viru Caddesi üzerinde yer alan Eski Şehre giriş kapılarından bir diğeri. Eski Şehri gezmek için hiçbir vesaite ihtiyacınız yok, yürüyerek şehri keşfedebilirsiniz. Tallinn'den bu kadar. Hoşça kalın.

12 Mayıs 2013 Pazar

Stockholm, İSVEÇ

Yazan: Kaan Ünal


MSC Magnifica gemimiz sabah saatlerinde Stockholm Frihamnen limanına yanaşıyor. Hemen dışarıda üstü açık sightseeing otobüslerine biniyoruz. 
Debaser Slussen Meydanı'nda inip Eski Şehir 'e (Gamla Stan) giriyoruz. Karşımıza ilk çıkan yer Järntorget  meydanı. Buradan Västerlånggatan sokağına giriyoruz. Bu sokak Gamla Stan'da 13yy. savunma duvarını oluşturuyordu.
Eski Şehrin dar sokaklarında birçok hediyelik eşya mağazası mevcut.Yukarıda İsveç'in yerel kıyafetlerinden biri görülüyor.
Stockholm'un en eski meydanı olan Stortorget Meydanı'na çıkıyoruz. Meydanda bir çeşme ve çevresinde renkli binalar mevcut (Borsa binası ile birlikte). 
Biraz ileride yer alan Kraliyet Sarayı ya da Stockholm Sarayı İsveç kralının resmi ikametgahıdır. Sarayın içi gezilebilir.
Sarayın arkasında yer alan duraktan yine üstü  açık otobüsümüze biniyor ve Skansen açık hava müzesine gidiyoruz. 
Burası çok geniş bir alana kurulmuş eski İsveç yaşamının canlandırıldığı bir park. Tam gününüzü alabilir, İsveç köftesi yiyebilir, hayvanat bahçesini ziyaret edebilirsiniz.
Eski bir cam atölyesi canlandırılmış. Bunun gibi çok sayıda ev mevcut.
 Açık hava müzesinden çıkıp kısa bir yürüyüşten sonra Nordiska Müzesi'nin yakınındaki Vasa Müzesi'ne varıyoruz
Vasa, 1626-1628 yılları arasında yapılmış olan bir İsveç savaş gemisi. 1628'de batan gemi 1961'de neredeyse hiç bozulmamış şekilde çıkarılmış ve bu müzeye aktarılmış. Geminin üzerinde müthiş süslemeler ve heykeller var.
Djurgarden'dan çıkıyoruz. Burası yemyeşil bir ada aslında. Eskiden krallığa aitmiş, şimdi ise yılda 10 milyondan fazla turistin ziyaret ettiği bir rekreasyon alanı. 
Ayrılmadan önce kızım Dala atı ile poz veriyor. Bu at İsveç'in Dalarna bölgesinin ve aynı zamanda ülkenin sembolü haline gelmiş tahtadan bir at. Hemen her hediyelik eşya dükkanında satılıyor.
Baltık Denizi'ne çıkarken birçok güzel ada eşliğinde Stockholm'a veda ediyoruz.

11 Mayıs 2013 Cumartesi

Paris, FRANSA



Yazan: Kaan Ünal

Jardin du Luxembourg (Lüksemburg Bahçesi) Paris'in 6. bölgesinde bulunan çeşitli stillerdeki bir bahçeler bütünüdür.
1612 yılında, Médicis ailesinden Marie de Médicis'nin hükümdarlığı zamanında yapılan bahçe, Paris'lilerin, öğrencilerin, gezitiye çıkanların tercih ettikleri bir buluşma mekanı olmakla beraber tüm dünyadan ziyaretçilerin de dikkatini çeker.
Yukarıdaki resim Ekim 2012'de yaptığımız Paris gezisi sırasında Lüksemburg Bahçesinde çekildi. Arkadaki bina Lüksemburg Sarayı.
Bu da bahçede çektiğim başka bir resim. Arka planda otelimizin yakınında bulunan Panthéon görünüyor.
Yine Lüksemburg Bahçelerinin güzel köşelerinden birinde yer alan Medici Çeşmesi (La fontaine Médicis)
Lüksemburg Bahçesinin genel görünümü.